 |
روشنايي مصنوعي، انزوا و افسردگي |
روشنايي مصنوعي ، انزوا و افسردگي
ديگر ورزش كردن را فراموش كرده ايم . از هواي پاك كوهستان استفاده نميكنيم . انزوا طلب شده ايم . در هر اتاق يا فضايي كه باشيم پردهها را ميكشيم و چراغها را روشن ميكنيم . به زندگي با روشنايي مصنوعي خو كرده ايم . در آپارتمان زندگي ميكنيم و طبيعت زيبا را رها كرده و دلمان را به يكي دو گلدان و آكواريم خوش كرده ايم .
آثار سوء روشنايي مصنوعي
از ديرباز استفاده از لامپهاي فلور سنت با نور سفيد در محلهاي كار، بويژه ادارات مرسوم بوده است . گفتني است از آنجا كه محل كار (مثلاً اداره ) محيطي جدي بشمار مي رود ، لازم است پرتو افشاني بوسيله لامپهاي فلور سنت با نور سفيد انجام شود اما متاسفانه نور سفيد مطلقاً آرامش بخش نيست .
برعكس نور زرد كاملاٌ آرامش بخش است . در ساختمانهاي مسكوني ، به تازگي پرتوافشاني بوسيله لامپهاي (كم مصرف ) با نور زرد انجام ميشود و كاملاًٌ آرامش بخش است .
همانطور كه مي دانيم امروزه تحت تاثير آلودگي هوا ، آلودگي صوتي و ساير آلاينده ها قرار داريم . گرچه روشنايي مصنوعي را نمي توان در فهرست آلاينده ها گنجاند ، ولي نيك مي توان به آسيبهاي نامحسوس آن اشاره كرد . در محيط كار ، بويژه ادارات ،تابش بي وقفه لامپهاي فلور سنت تقريباً 8 ساعت كار پيوسته قطعاً براي تندرستي ، اعصاب و بويژه پوست صورت زيان آور است و فزون بر آن ، به خستگي زودرس و بي حوصلگي ميانجامد .
افراد پشت ميز نشين ً عصبي ، بي حوصله و رنگ پريده هستند و احساس خستگي مي كنند.
• روشنايي ناكافي و غير استاندارد شادابي و شور و شوق كاركردن را كم ميكند.
• دوري از آفتاب و عدم استفاده از نور روز كم كم مقدمات افسردگي و ضايعات پوستي را فراهم ميكند
• خستگي شديد چشمها،سردرد بي امان،دوتا ديدن اشيا و آرتروز گردن از پيامدهاي روشنايي غير استاندارد است.
• نور زياد و درخشندگي بيش از استاندارد ميتواند به علت خستگي سلولهاي گيرنده چشم و تحريك ناپذيري موقت آنهااغلب ديد را دچار مشكل كند
روشنايي معقول و استاندارد
گفتني است روشنايي غير استاندارد و ناكافي به ضعف بينايي افراد مي انجامد و فزون بر آن باعث كاهش اشتياق به كار ، ركود و خستگي و خمودگي در نخستين ساعات كار و كاهش كميت و كيفيت محصولات كارخانه ها و كار انجام شده در ادارات مي شود .
نور و روشنايي كم در منازل و كلاسهاي درس قطعاًدر افت تحصيلي دانش آموزان نقش دارد . زيرا اشتياق درس خواندن را از دانش آموزان مي ستاند .
پژوهشها و آمار نشان مي دهد كه اقزايش شدت روشنايي به افزايش بهره وري و بازدهي انجاميده و در ضمن از شمار حوادث كار نيز كاسته شده است . روشنايي بسنده و استاندارد ، بي گمان سلامت چشم را از ديدگاه مهندسي روشنايي تضمين ميكند .
چند نكته
• استفاده حداكثر از روشنايي روز و نور طبيعي
• كنارزدن پرده ها دركلاسهاي درس،سمينارها،ادارات و آپارتمانها و يا استفاده از پرده هاي نازك توري
• استفاده از روشنايي موضعي
• استفاده سنجيده از لامپهاي كم مصرف با نور زرد رنگ
• كاهش فاصله لامپ تا سطح كار
• توجه به اصول اقتصادي (گزينش رنگ و تعيين شدت روشنايي)و زيبايي شناسي و محل نصب،نوع چراغ و رنگ نور
در طراحي داخلي بنا و براي انتخاب رنگ سطوح بايد دقت كرد كه ضمن حفظ محدوده لازم ضريب انعكاس براي توزيع روشنايي ، از رنگهاي ملايم و داراي تشابه با طبيعت استفاده شود . در محيطهاي كاري و مكانهاي كه نياز به آرامش دارند ، استفاده از رنگهاي تند يا اشباع مجاز نيست و انتخاب آنها بايد با در نظر گرفتن اثرات و القاي حالات روحي رنگها و حتي نور تابشي باشد .